Gunnar Rundgren

Jag heter Gunnar Rundgren och är en bonde på Sunnansjö Gård, konsult i Grolink, samhällsdebattör och författare samt en mycket van föreläsare.

Jag bodde länge på Torfolk Gård i Värmland. Under hela mitt liv har jag varit engagerad i mänsklighetens utveckling och vår relation till naturen.

Efter att ha uppnått den aktningsvärda åldern femtio och att ha hållit på med ekologiskt jordbruk i mer än trettio år så tog jag ett sabbatshalvår, för att få lite distans till det jag höll på med och för att tänka over vad jag ville göra med “resten av mitt liv” som man slarvigt uttrycker det. Jag gav mig ut på en cykeltur som tog mig genom Lettland, Litauen, Polen, Ukraina, Turkiet, Grekland, Italien, Frankrike och Schweiz, 5000 km under fyra och en halv månad. Under tiden började jag skriva på boken Trädgården jorden. Utgångspunkten var några tankar i en av de få böcker jag hade med mig, Zen och konsten att sköta en motorcykel av Robert M Pirzig, Jag antar att det är typisk för en kreativ process – eller för min vilt snurrande hjärna - att slutresultatet inte innehåller en enda av de tankarna.
Sedan dess har skrivit fler böcker och en strid ström av artiklar och blogginlägg.

År 1977 flyttade jag ut på landet tillsammans med min sambo och ett antal goda vänner. Vår idé var att leva ett enkelt liv, i samklang med naturen och med användning av så miljövänlig teknik som möjligt. Vi köpte garden Torfolk i Värmland och startade med ekologiskt jordbruk, renovering av bostäder och ekonomibyggnader, diverse hantverk osv. Vi levde mycket enkelt. Mjölk, smör, ost, kött, potatis, grönsaker m.m. kom från gården. Man lär sig mycket på ett sådant liv. Av en eller annan orsak uppstod behovet att specialisera. Vi satsade på ekologisk grönsaksodling. I takt med att vi satsade mer på det, fick vi släppa en rad av de saker vi gjorde för husbehov, vi mekaniserade produktionen mer och började så småningom anställa. När vi anställde fick vi ändra vårt sett att se på arbete. Tidigare fanns det ingen skarp gräns mellan arbete och fritid och inte mellan det privata och företaget. Vi hade heller ingen hierarki, vi bestämde allt i samförstånd. Allt detta fick nu ändras. Kanske man kan saga att vi simulerade en samhällsförändring som tog hundratals år på tio år. Vi fick en god insikt i för- och nackdelarna med de två sätten att organisera produktion, och vilka drivkrafter som styr hur vi människor agerar. Jag fick också en insikt i hur starkt det kapitalistiska tankemönstret är och hur det, just som en osynlig hand, förändrar hur vi arbetar och relaterar till varandra med konsekvenser vilka går mycket längre än vad vi först inser. Tanken gnager att även om varje enskilt val är rimligt behöver inte det slutliga resultatet vara önskvärt.

Jag var en av grundarna av KRAV. Jag ser med stolthet på det jag gjort för ekologiskt lantbruk. Mina erfarenheter som bonde och konsult i uländer samt arbete med internationella organisationer har förstärkt  min känsla av att det inte räcker, att “grön kapitalism” faktiskt är något av en motsägelse och att vi måste göra större förändringar av hur vi sköter vår planet och varandra än att köpa ekologiskt, miljömärkt eller rättvisemärkt. Medan vi jobbar på dessa mer långsiktiga förändringar så skall vi självfallet fortsätta att göra det bästa – eller minst dåliga – valen i vår vardag. Idealistiska framtidsdrömmar får inte vara en fiende till de små stegen i rätt riktning.

Du kan kontakta mig på gunnar (at) grolink.se

No comments: